Het aantal ongebruikte telefoons in Nederland blijft maar stijgen. In 2011 lag er voor zo’n 14 miljoen aan goud en zilver in het laatje. In iedere telefoon zit goud en zilver verwerkt. Mensen schatten de waarde van zo’n mobiel vaak veel te laag in. Dit alles is gebleken uit een onderzoek door Vodafone. In het onderzoek stond vermeld dat er in 2011 zo’n 32 miljoen telefoons in omloop waren en bijna de helft circa 15 miljoen ongebruikt in de la lag. Niet ieder toestel was rijp voor de verkoop aangezien sommige werden gebruikt voor als een toestel het niet meer doet. Bijna 4 miljoen toestellen liggen echt voor jan met de pet op in de la en er worden ook nog een half miljoen toestellen gebruikt als speelgoed voor kinderen.

Vodafone betaalde gemidded 36 euro voor oude mobieltjes

Een reden om het toestel in te leveren
Er zijn nog steeds veel mensen die oude toestellen niet inleveren, omdat ze het werk dat ze er mee hebben niet lonend vinden. Er zijn dan ook veel mensen die de oude telefoon aan het goede doel schenken. Zo’n 21% heeft weleens een toestel aan het goede doel gegeven en bijna een kwart van alle Nederlanders heeft weleens een oude mobiel doorverkocht. Dit alles komt uit het onderzoek dat door No Ties is verricht in opdracht van Vodafone.

Hergebruik of recycling
Er zitten veel metaalsoorten in. In een mobieltoestel zit meer dan 20 soorten metaal, maar slechts een klein deel van de bevolking is hiervan bewust. We wijzen je er daarom nog maar eens op dat het ontzettend belangrijk is om bij één van de aanbieders je oude toestel in te leveren. Het beste is dat een toestel een 2e leven kan worden gegeven en in de meeste gevallen gebeurd dit dan ook. De meeste oude toestellen gaan naar Afrika voor het 2e leven. Zo’n 10% van de ingeleverde toestellen wordt volledig gereycled.